diumenge, 11 de febrer del 2018

Foto i pintura al Subway NY


La primera línia de metro subterrània de New York City  va ser inaugurada l'any 1904. En l'actualitat aquest "subway" és el més gran d'Estats Units i un dels més grans del món. Compta amb més de 1.000 Km de vies i 469 estacions. Està obert les 24 hores del dia  i, els dies laborables, la mitjana de passatgers supera els 5 milions.
Davant d'aquestes dades no podem dubtar que aquest sistema de transport hagi estat, i sigui, motiu d'inspiració per a fotògrafs. Aquest és el cas de Bruce Davidson, aquest genial fotògraf de l'Agència Magnum. En la retrospectiva que va fer la Fundació Mapfre a Barcelona, vàrem gaudir de les fotos que hi va fer als anys 80. També el suïs Willy Spiller, quan va viure a NY, va quedar fascinat per l'ambient del metro deixant-nos un ampli documental. Finalment, segur que coneixeu el nom de Stanley Kubrick, però com a extraordinari director de cinema; el que no és tan conegut és el seu extens treball  sobre el "subway" que va fer quan tenia 17 anys per  a la revista Look a l'any 1946.
Personalment he de dir que sempre m'ha atret a nivell fotogràfic l'ambient del ferrocarril, i en concret, el del metro. En trens, estacions, vies, personal i passatgers hi trobem paisatges, objectes i models adhients a ser captats per la nostra càmera.

En la meva estada a NY  cada dia eren constant les anades i vingudes en metro, ja que per a mi era el sistema més còmode de desplaçament. Sempre amb respecte i discreció intentava captar alguna instantània de l'ambient. El que va ser curiós i sorprenent és que, en visitar el Metropolitan Museum, vaig veure una sèrie d'obres pictòriques que presentaven certes similituds amb determinades fotos que jo havia fet al metro. Us deixo amb les imatges... 
"Subway steps", obra de Martin Lewis (1930)


Les formes i la perpectiva em van semblar atractives en aquesta entrada de metro.

"The Tube Train" de Cyril E. Power (1934), inspirat en el metro de Londres.


Intento captar l'ambient del moment al vagó.

 
"Subway" de Fritz Eichenberg (1934).

Un moment personal amb cartell al fons. Ara ens relacionem a través del mòbil.

Un detall de la instal·lació pictòrica de Thomas Hart Benton al MET (1930)


Noia de groc amb barret viatjant al "Train"






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada